Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Sveitsi

16.12.2016, travelfood

Jos Sveitsi ei olisi niin tolkuttoman kallis, maa olisi varmaan maailman parhaimpia. Ehkä juuri hintataso estää koko maailman muuttamasta kauniiseen alppimaahan. Aikataulut sujuvat ja ilma on puhdas, maisemat ovat niin kauniita että voisi tuijottaa kaikkia taloja ja vuoria loputtoman kauan ja ruoka maistuu hyvälle. Kaupungit on rakennettu niin että talot ovat yhtä kauniita kuin ympäröivä luonnon kauneus.

Vaikka osaisi vähän saksaa ei voi olla varma siitä että pärjää kielitaidoillaan saksankielisillä alueilla, koska sveitsiläis-saksalainen murre on niin vahva ettei välttämättä saa selvää puheesta. Ranskankielisillä alueilla pärjää hyvin ranskaksi ja eteläisessä italiankielisessä Luganossa jopa maisemat ovat samanlaisia kuin Pohjois-Italiassa. Saksankieliset Zürich, Basel ja Luzern ovat kauniita mutta pienemmät kaupungit kuten Valais, Brig, Andermatt ja Sion ovat monta kertaa kauniimpia. Vuoristo on kuitenkin se joka tekee Sveitsistä ainutlaatuinen ja mitä korkeammalle pääsee junalla, sitä kannattavampi on aloittaa alppivaelluksen sieltä.

Sveitsissä halutaan matkustaa junalla päästäkseen paikasta toiseen. Swisspass on aikaan sidottu junalippu rajattomaan junamatkustamiseen ja se on hintansa arvoinen. Itse opiskelin ranskaa Lausannessa kuukauden ajan ja sinä aikana löysin nopeasti monta tapaa hyödyntää tarjouksia, löysin samat tuotteet halvemmalla turistikeskusten ulkopuolella ja löysin myös ruokaa halvemmalla kuin ylihinnoitelluissa sveitsiläisissä ravintoloissa.

Sveitsiläinen juusto toimii perustana useimmissa alppiherkuissa ja niitä on vaan maistettava. Fonduen tilaaminen maksaa paljon (ja useimmiten yksin matkustava ei edes saa tilata sitä, koska ne myydään kahdelle), mutta se on kyllä sen arvoinen. Joskus voi tulla halvemmaksi tilata raclettea, joka on juusto paistettuna eikä kattilasta (fondue). Pienistä rautatieasemakioskeista voi ostaa täyttäviä röstipihvejä (raastettu, paistettu peruna) kohtuuhinnalla. Ruoka on raskas, mutta pitkän alppivaelluksen jälkeen olet kyllä ansainnut kalorisi!

, , , ,


Yksi vastaus

  1. Heitän siis hyvästit Fondue-haaveille ensi kesän Sveitsin reissulla. Olen liikenteessä yksin, joten taidan testata raclettea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *