Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Sverige

16.11.2018, travelfood

Med Sverige kopplar jag många goda minnen från barndomen. För de flesta familjer var en kryssning till Sverige den enda utlandsresa man hade råd med och det var samtidigt också det mest exotiska man kunde uppleva. Själva kryssningen var en upplevelse i sig med alla spelautomater, de små hytterna för övernattning (två nätter ombord och en dag i Stockholm) och all den lyx som de dignande buffetborden representerade. Och allt detta var bara förspelet till allt det främmande som väntade i det exotiska Stockholm! Staden där vi finlandssvenskar kunde tala svenska och bara svenska och staden där vi såg gatuskyltar på enbart svenska!

Nu är Sverige kanske inte så exotiskt längre och båtresorna har bytts ut till flygresor. I själva verket har båtarnas lyx blivit så dyr att det kan till och med vara billigare att flyga till Stockholm om man bara ser transporten som ett medel att komma till Stockholm. Med åren förlorade Stockholm sin svenskspråkiga charm när Stockholms försäljare bytte till engelska när jag talade till dem med finlandssvensk dialekt. Men ännu idag anser jag att Stockholm är en av världens vackraste städer och när man anländer till staden med fartyg, är Stockholms skärgård alldeles enastående vacker.

Sverige är förstås mycket annat också än enbart Stockholm. De vackra bruken i Uppland är värda att besöka, kakutbudet i Taxinge slottscafé måste få en specialomnämnelse och småstadsidyllerna i Gränna och Sigtuna får resenärer att känna sig som om man skulle befinna sig i en Astrid Lindgren-bok. Öland och Gotland förtjänar egna resor.

Vad är unikt att äta i Sverige? Skagenröra (en blandning av majonnäs och skaldjur) är något som man sällan äter hos oss i Finland varken med potatis eller bröd. På kaffebrödssidan finns dock en hel del som inte är särskilt vanligt i Finland. Lussekakorna på Luciadagen har ännu inte etablerat sig hos oss och prinsesskakor har vi fått bekanta oss med närmast via djupfrysta kakutbud. Det som jag dock minns bäst från barndomens resor till Stockholm var kokosbollar och punschbakelser. Det var något som man inte bakade hemma!

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *