Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Syd-Afrika

10.01.2013, travelfood

Detta fantastiska turismland vilade törnrosa-sömn under hela den långa apartheid-tiden då landet var i bojkott, men nu har man möjlighet att njuta av allt som landet har att erbjuda. Själv besökte jag varma Kapstaden i januari, då det var full vinter i Nordeuropa, och blev mycket förtjust i denna trygga, färggranna, välsmakande stad. Det var ett nöje att äta gott i någon av Waterfronts restauranger med Taffelberget lugnt vakande över staden.  

Sydafrika är fullt av goda specialiteter. De malesiska invandrarna har hämtat med sig snoorsnoek, som är en curry med barracuda-fisk. Även den moussaka-liknande nationalrätten bobotie smakar lite malesiskt. I Sydafrika växer en waterbloemtje-blomma, som kan ätas som sådan eller som sidorätt till breedie-lammgryta. Som snacks äter man torkat kött, biltong av till exempel antilop (kudu) eller springboek droewors (korv). Jag smakade också på grillad strutsfilé marinerad i apelsin och ingefära samt grillad kingklip, som är en vitköttig fisk.

Under en effektiv dagsutflykt besökte jag en pingvinkoloni i Simon’s Town, som gärna poserade för turister. Utflykten tog mig också till den dramatiska Godahoppsudden och till den pittoreska vinstaden Stellenbosch. Muizenbergs vita sandstrand bjöd också på ett sjölejon! Muizenberg ligger vid Indiska oceanen och havet är betydligt varmare där än på Kapstadens kalla Atlant-sida. Vid Godahoppsudden kunde man faktiskt se hur de två oceanerna mötte varandra och hur vatten av olika temperatur och färg blandas ihop.

När jag berättade att jag skulle åka till Sydafrika var kommentarerna att är det inte där som folk blir rånade och där det inte är tryggt att promenera på kvällen. Jag hade ingen otrygghetskänsla i något skede under vår resa. Visst körde vi förbi fattigare townships och visst är det tydligt att det råder större arbetslöshet bland svarta än bland vita, men i praktiken såg jag inget som visade på att turister borde undvika landet, tvärtom.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *