Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Sydkorea

15.12.2014, travelfood

Vår resa till Soul var en fortsättning på en resa till Japan, så det är lätt att i denna artikel jämföra koreanerna med japaner. Avsikten är inte att såra någon. Efter ett ytterst prydligt och rent Tokyo visade sig Soul vara lite mänskligare med smuts och lite sur kundbetjäning! I Tokyo hade ju alla varit så artiga och vänliga att man trodde sig vara på en annan planet. I Japan var det rentav omöjligt att hitta en skräpkorg någonstans men ändå låg inget skräp någonstans på gatorna. I Soul fanns det nog skräp, men inga skräpkorgar.

Koreansk mat är kanske mest känd för sina hotpots. Jag har ätit bulgogi – hotpot med kött – i både Europa och Soul, och det är lätt att säga att Soul har de mest intensiva smakerna. Till min stora och glada överraskning, var kimchi (fermenterad kål med chili) mindre stark i Soul än min förskräckligt eldiga upplevelse tidigare. Ofta går maten ut på att man själv grillar tunna kött- eller fiskskivor på heta plattor eller halster. Gimbap motsvarar sushi och bibimbap strimlade grönsaker med eller utan en tartarbiff. En koreansk specialitet bland desserter är snow flake, eller snöboll, eller bingsoo / bingsu, med tillsatta smaker såsom till exempel riskaka eller röda bönor! När vi i en restaurang beställde ”soda” till matdryck, visade det sig vara ”soju”, ett starkt bambuvin, och den kulinariska upplevelsen fick en liten speciell tillsatssmak av det…

Då man i Tokyo blivit van vid stora folkmassor och trängsel, märkte man snabbt att det fanns ett mönster: man går alltid på vänstra sidan för att bemästra kaoset. I Soul existerar den regeln inte och man får ständigt väja för motkommande på trottoaren. Om man i Tokyo råder befolkningen att undvika prata i mobiltelefon i metron, lyder till och med de mest välklädda businessmännen, men i Soul och hela övriga världen pratar alla nog om sina angelägenheter i offentliga transportmedel. För européer och amerikaner kan det vara lite problematiskt att använda de multifunktionella wc-stolarna (med instruktioner på enbart koreanska eller japanska). En dusch kan plötsligt strila mot rumpan från något hål i wc-stolen!

Souls sevärdheter hör kanske inte till Asiens mest intressanta, men visst finns det historiska tempel, parker och arkitektoniska underverk för var och en. Till exempel Gyengbokgung-palatset mitt i Soul har en skog, eller en nationalpark, som bakgrund! Nordkoreas närvaro märktes i Souls gatubild på det sättet att många män klär sig i militära kläder. Annars klär sig både män och kvinnor mycket moderiktigt både i Sydkorea och Japan. Det känns som ungdomarna har en röst och de är synliga i dessa länder. Det kan vara lovande inför framtiden.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *