Formula 1 VPN-Suomi

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Taiwan (på svenska)

15.04.2019, travelfood

Taiwan är ett underskattat turistland bland västerlänningar – beror det på att så få västerländska flygbolag har direktflyg till huvudstaden Taipei? I Taiwan är det varmt (även om det kan vara ostadigt), infrastrukturen såsom till exempel metron fungerar, det finns information tillgänglig och de lokala talar gärna engelska, det finns mycket intressant att se, maten är god och hygienen ren – och allt till ett skapligt pris. Vad mera kan man vilja ha som turist av ett land?

Det finns stora skillnader mellan Kina och Taiwan, så konflikten mellan de två länderna är märkbar. Taiwaneserna verkar mera avkopplade och informella än sina grannländer. Japansk företagsamhet verkar ha spritt sig mera till Taiwan än till Kina. Taipei överraskar också med sina bohemiska och konstnärliga sidor.

I Taipei finns en del att se men också i andra delar av Taiwan. Vi besökte den pittoreska före detta guldgruvestaden Jiufen, samt Shifen, där man släpper upp lanterner i skyn i hopp om lycka. Ceremonin är inte särskilt ekologisk, men verkar mycket viktig för de inhemska turisterna. Vi försökte också ta reda på hur man kommer till nationalparken Taroko, och det visade sig att det fanns många buss- och tågbolag med linjer dit. Överraskande nog visade sig det vara problematiskt, för det var inte lätt att ta reda om just den intressanta avfärden omfattades av “all inclusive”-dagsbiljetten eller inte. Den fragmenterade informationen kan vara ett problem för länder som planerar att privatisera sina transportbolag.

Taiwanesisk mat lånar influenser från både Kina och Japan. Några säregna rätter finns naturligtvis också, till exempel ostronomelett. I andra länder har jag ibland stött på taiwanesisk frukost, som visat sig vara risgrynsgröt med torkad fisk eller kött och örter sprinklad över. Som landets egna desserter kan jag nämna friterade tarot-bollar och söt rödbönssoppa. Taiwanesisk bubble tea innehåller i praktiken söta små gelébollar, och det gör även “pärlorna” i Pearl Milk Tea.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *