Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Tjeckien

16.08.2018, travelfood

Under min första Interrail på 1990-talet var Prag en av de första europeiska städer som jag kom till. När jag promenerade med turistströmmen från järnvägsstationen genom Stare Mesto, Gamla stan, mot Karlsbron, hade jag hela tiden en känsla av att man är på väg mot något alldeles fantastiskt. När jag steg ut på bron och tittade framåt mot Prags enorma slott, ville jag in i det längsta undvika att titta bakåt mot Gamla stan bara för att inte missa den stundens magi med slottskullen i blickfånget. Först i andra änden av Karlsbron tittade jag bakåt och blev totalt överraskad av att vyn mot Gamla stan var ännu vackrare. Det kändes som om det inte finns några gränser för världens skönhet och en våg av något sorts romantikbehov överväldigade mig. På samma gång kände jag mig lite sorgsen över att det just då, i den romantiska stunden, inte fanns någon att dela den känslan med.

Efter dessa första stora resor har det förstås kommit nya, ännu större upplevelser, och visst har jag återvänt till Prag med romantik, men det är de första stora känslorna som man ofta återvänder till. Redan inom Tjeckien finns många vackra ställen som lätt kan tävla med Karlsbrons skönhet. Badorten Karlovy Vary känns verkligen hälsosam för luften är frisk och vattnet smakar rent. Den medeltida staden Cesky Krumlovs borg blickar över gamla korsvirkeshus från ett ännu mera dramatiskt läge än Prags slott.

Under min första resa till Tjeckien blev jag förtjust i potatisplättar, bramboracky, som såldes från gatustånd. Under senare år har jag sett allt mindre av denna gatumat och istället får man ibland bramboracky som tillägg till restaurangmat. I Tjeckien lönar det sig att smaka på vilt, allt från kronhjort till vildsvin. Intressanta upplevelser är också karp och rostad anka. Portionerna är stora och om man orkar äta sidorätter, kan man beställa knödlar. De är inte alltid små bollar utan kan vara skivor från större knödellimpor.

Som turist befinner man sig oftast bland andra turister i Tjeckien. I centrala Prag är turisterna så många att det ibland kan vara svårt att hitta platser med enbart lokala. Därför är det inte lätt att tolka hurudana tjeckerna själva är. Ännu intressantare skulle vara att jämföra hur tjeckerna och slovakerna skiljer sig från varandra, speciellt efter att Tjeckoslovakien delades upp. Det är dock lätt att slappna av i landet och det beror inte bara på det goda ölet. Det måste vara en hänvisning till hur tjeckerna ser på livet.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *