Lainaa.com

Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Toscana

18.01.2012, travelfood

Det är lätt att skriva många artiklar om Italien. Tidigare har jag skrivit om Rom och Neapel-regionen, men norr om Rom finns också mycket att se. Toscana kombineras oftast med vingårdar och all den konst som man hittar i Florens, men mellersta Italien är mycket mera än det. Bologna är delikatessernas huvudstad, San Gimignano är de medeltida tornens stad och Pisa är känt för – ja, det vet nog alla, och Siena är en blandning av allt det bästa man kan hitta i Toscana.

Mera okänt är kanske att från Pisa är det bara en kort tågresa till La Spezia/ Cinque Terre, som är ett band av pittoreska små fiskebyar längs den vackra kusten. Från Pisa kan man också åka till Livorno varifrån det går dagligen färjor till till exempel Elba och Bastia i franska Korsika. Var man än rör sig, finns det kullar som toppas med antingen gamla byar med tätt byggda hus eller om kullen ägs av en enskild person, ett slott som stolt tittar över alla vinodlingar.

Under en av mina första resor till Florens kändes det som om alla de mest avlägsna och mest intressanta byar inte kunde nås med tåg, så jag gjorde det omöjliga. Jag hyrde en bil för att köra i den italienska trafiken. Vid infarten till Florens befinner man sig plötsligt på en led med fem filer i en riktning och man måste med en snabb manöver komma till den femte filen för att komma in i staden. Dessa fem filer är naturligtvis alldeles teoretiska och alla kör hur som helst i hög fart. Även om jag vet att italiensk trafik är extrem, har jag undvikit att hyra bil under mina resor efter den episoden.

Varför är italiensk mat så god? Vanliga råvaror, vanliga kryddor och vanlig koktid, men ändå blir resultatet försvinnande gott. Kanske det är det enkla receptet. Kan man dra slutsatsen att den mat vi äter i våra hemländer inte består av vanliga råvaror, vanliga kryddor och att maten inte får koka och tillredas med tillräcklig tid? Ja! Vad sägs om vanliga, enkla råvaror som panini, focaccia, gnocchi, florentinska bönor, penne och parmaskinka? Ja! Dessa råvaror blir goda så fort de blir sagda på italienska.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *