Maa Country Land,Suomeksi,Yleinen

Tsekin tasavalta

16.08.2018, travelfood

Ensimmäisellä Interrail-matkallani 1990-luvun alussa, Praha oli ensimmäisiä kohteitani. Kun kävelin turistivirran mukana rautatieasemalta vanhan kaupungin Stare Meston läpi, kohti Kaarlen siltaa, oli koko ajan sellainen olo että olen menossa kohti jotain aivan ainutlaatuista. Kun kävelin sillalle ja katselin kohti Prahan suurta linnaa, halusin viimeiseen asti välttää katsomasta takaisin kohti vanhaa kaupunkia, jotta en menettäisi sitä hetken huumaa jota linnarinteen näkymä tarjosi. Vasta Kaarlen sillan toisessa päässä katsoin takaisinpäin kohti vanhaa kaupunkia ja yllätyin siitä että näkymä oli vielä kauniimpi. Tuntui siltä kuin maailman kauneudelle ei löytynyt rajoja ollenkaan ja jonkinmoinen romantiikan tarve yllätti minut. Samalla tuntui hiukan haikealta, koska siinä romanttisessa hetkessä ei ollut ketään muuta kuin minä itse.

Näiden ensimmäisten isojen matkojen jälkeen on tietysti tullut uusia, vielä suurempia kokemuksia, ja olen todellakin palannut Prahaan romantiikan kanssa, mutta noihin ensimmäisiin suuriin tunteisiin haluaa tietysti yrittää palata. Jo Tsekissäkin löytyy paljon kauniita paikkoja, jotka ovat kauniimpia kuin Kaarlen silta. Kylpyläkaupunki Karlovy Vary tuntuu terveelliseltä, koska ilma on raikas ja vesi maistuu puhtaalle. Keskiaikaisen kaupungin Cesky Krumlovin linna seisoo vielä dramaattisemmalla rinteellä kuin Prahan linna.

Ensimmäisen Tsekin matkan aikana ihastuin paikallisiin perunaräiskäleisiin, bramborackeihin. Niitä myytiin katukojuilta mutta viime vuosina niitä on näkynyt yhä harvemmin myytävänä. Nykyisin niitä saa lisukkeena Tsekin ravintoloissa, kuten myös knöödeleitä, jotka useimmiten ovat siivuja kunnon knöödelilimpuista. Tsekissä kannattaa maistaa riistaruokaa, ja esimerkiksi kaurista ja villisikaa saa kohtuuhinnalla ja helposti. Mielenkiintoisia kokeiluja ovat myös karppi ja paahdettu ankka.

Turistina ollaan usein muiden turistien joukossa Tsekissä. Prahan keskustassa on niin paljon turisteja että voi olla vaikeaa löytää pelkästään paikallisten suosimia paikkoja. Siksi onkin vaikeaa tulkita millainen syntyperäinen tsekkiläinen on. Vielä mielenkiintoisempaa olisi verrata tsekkiläisten ja slovaakkilaisten erot sen jälkeen kun Tsekki ja Slovakia irtaantuivat toisistaan. On kuitenkin helppoa rentoutua maassa eikä se johdu pelkästään hyvästä oluesta. Sen on pakko olla viite siitä miten tsekkiläiset suhtautuvat elämään.

, , , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *