Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Turkiet

02.04.2015, travelfood

Många år tänkte jag att Turkiet är ett ställe jag aldrig vill återvända till. Det var efter att under två resor ha upplevt tre olika magsjukor i landet. Den tredje resan var dock underbar: Istanbul hade blivit renare och trevligare, maten godare och allt fungerade perfekt. Dessutom besökte jag Turkiets inre, Kappadokien med sina unika klippformationer i Göreme. Om man är intresserad av Kappadokien rekommenderar jag en organiserad utflykt, för att ordna transport från Kayseri-flygfältet till Göreme visade sig vara ytterst dyrt. Tidigare sades det att europeiska Turkiet med Istanbul i spetsen är intressant och sevärt, men visst finns det mycket att se i de asiatiska delarna också.

Istanbul är en fascinerande stad med moskeér, mattförsäljare och kryddor som pekar på Mellanöstern och klädstil och kvinnosyn som pekar på Europa. Hagia Sofia-moskén, Topkapi-palatset och den vackraste byggnaden av alla, Blå moskén, är alla mycket sevärda. Basarerna sprudlar av liv men utan att där är alltför pressad marknadsföring. Staden kan vara mycket kall på vintern och den bästa resetiden är säkert under vår eller höst.

Min andra resa var till Antalya vid Medelhavskusten och i den staden finns knappt något annat att göra eller se än ligga på stranden. Vi gjorde dock en intressant utflykt till de antika städerna Perge och Aspendos, där det fanns mycket mera välbevarade ruiner, akvedukter och amfiteatrar än i Grekland och Italien. Turkarna är vänliga och det är uppenbart att de trots sin religion är mycket tolerant då det gäller turisters respektlösa beteende och klädsel. Den vänligheten verkar komma från hjärtat och inte från viljan att bli en del av den europeiska unionen.

Turkarna har en egen version av köttbullar som kallas för köfte och en egen version av pizza som kallas för lahmacun. Den kebab som vi bekantar oss med utanför Turkiet är bara en bråkdel av alla de godsaker som bjuds på på hemmaplan. Utöver det smakade jag naturligtvis också på de honungssöta baklava-filobakelserna samt andra söta turkish delight-kuber, granatäpplejuice, puddingar och nötblandningar. I kuststaden Antalya var det också lätt att få tag på utsökt grillad fisk.

, , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *