Maa Country Land,På svenska,Yleinen

Zanzibar (på svenska)

03.04.2018, travelfood

Mitt egentliga resemål var den autonoma kryddön Zanzibar, men flyget gjorde en mellanlandning på Kilimandjaro Airport. Tyvärr syntes det legendariska berget inte då det var täckt av moln, men Masai-stäppen syntes väl. Ön Zanzibar kallas för en paradisö, som har stränder med turkosblått havsvatten. Om man använder den kulturhistoriska Stonetown som bas för sina utflykter, finns sådana stränder inte inom promenadavstånd för de antingen tillhör hotell eller är annars avlägsna och svåra att nå. Och de är rätt smutsiga. Ett alternativ är att åka med någon utflyktsarrangör med båt eller dhow till en dylik strand.

Stonetown är slitet, men har en gammaldags charm som påminner om öns gruvliga historia som bas för slavhandel. De lokala känner till sitt värde och som turist får man ständigt slunga ut ett ”no thanks” åt alla håll för att visa att man inte är intresserad av alla tjänster som marknadsförs. Tanzanierna har en speciell ”don’t worry”-attityd, hakuna matata, som betyder att besökare måste avslappnat och välvilligt acceptera att de lokala kommer med marknadsföring.

Redan hotellet serverade tanzaniska specialiteter till frukost: masai-köttspett, och även på matlistor fanns vilt från fastlandet. Zanzibars specialiteter är naturligtvis fisk och skaldjur, som serveras grillade eller stekta, och ofta på indiskt sätt i masala- eller kokossås. Stonetowns gatuköks ”Zanzibar pizza” är egentligen en sorts crepes med olika fyllnader och kryddor.

Om man beger sig lite avsides från Stonetown kommer man till en nejlika-fabrik, där dofterna är härliga, både lättare men ändå intensivare än den nejlika som man kan köpa i kryddburkar här hemma. Generellt sätt känns det som om turismen redan har korrumperat öns rykte som ett vackert paradis, och kanske den är för liten för alla turistflockar. Eller så är turisterna alltför eftertraktade och resurserna för små för att det skall lyckas på ett smidigt sätt. En dag blir ön en praktfull ruin efter turisterna på samma sätt som den var en praktfull ruin efter slavhandeln. När eftermiddagens störtregn översvämmar gamla stans gränder är det tydligt att en miniåterbyggnad alltid startar för att staden åter skall vara klar för nästa dags turister och nästa störtregn.

, , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *